top of page

Kvindernes Internationale Kampdag i Kringlebakken

På kvindernes Internationale kampdag den 8. marts havde vi i Kringlebakken besøg af ministeren for ligestilling Karen Ellemann, til et dialogmøde om ligestilling og negativ social kontrol i etniske minoritetsmiljøer.

”For mig er det største ligestillingsproblem i Danmark manglen på ligestilling i visse etniske minoritetsmiljøer. Det er ikke det eneste ligestillingsproblem, vi har, men det er det største, fordi det handler om kampen for den personlige frihed. Kvindernes internationale kampdag bør i år være en dag, hvor vi sammen kæmper for et opgør med patriarkalske rygtesamfund, hvor kvinder og pigers ærbarhed tæller mere end deres rettigheder og frihed. Vi er nødt til i fælles flok at skære det ud i granit. Ligestilling gælder for alle”, sagde ligestillingsminister Karen Ellemann.

Det var en spændende og vigtig dag, hvor kvinderne der deltog gav udtryk for, at frihed og retten til selv at bestemme over eget liv bestemt ikke var en del af deres opvækstmuligheder. Deres børn derimod skal have den frihed de ikke selv havde, når det kom til uddannelse og fritidsintereseser. Frihed er dog et finurligt begreb. Når det kommer til retten til eksempelvis selv at vælge partner, så gav de fleste mødre udtryk for, at deres børn selv skal vælge – så længe valget falder på en med samme religiøse baggrund.

En af mødrene fortalte dog, at hende datter har giftet sig med en etnisk dansker og hun er meget glad for sin svigersøn. Hendes søn er ligeledes kæreste med en etnisk dansk pige. Men valget har kostet relationen til dele af den øvrige familie, som ikke længere taler med dem. Og så er der sladderen i miljøet – selv nu, fem år efter brylluppet fandt sted går sladderen.

”Jeg valgte relationen til mine børn – og betalte med relationen til noget af min familie – sådan er det” Soraya, mor til tre

”Min datter har haft et kæmpe opgør mod normerne, det har ikke været let! Mange taler dårligt om os bag vores ryg” Men jeg er ligeglad, de kan tale som de vil. Vi er stærke sammen i vores lille familie og holder sammen” Sana, mor til fem

"Det handler om, at vi nu griber momentum og tager kampen sammen. Og at det sker i øjenhøjde og med respekt. De nydanske kvinder og mænd, der lige nu tager kampen, er for mig denne kampdags helte. Og vi må ikke glemme, at for mange har det meget store omkostninger at tage kampen. Derfor skal vi støtte dem og stå sammen på tværs af etnicitet og øvrige meningsforskelle i kampen for ligestilling for nydanske piger og kvinder. Ellers svigter vi dem” sagde Karen Ellemann.

Seneste nyt
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page