top of page

JOY RANYA SANA SHADMAN MARIAM - Fem kvinders fortællinger

I slutningen af 60’erne og starten af 70’erne ankom de første udenlandske gæstearbejdere til Danmark. De kom primært fra Jugoslavien, Tyrkiet og Pakistan, og udgjorde ca. 20.000 i 1970. Fra begyndelsen af 1980’erne kom der flere og flere flygtninge fra især Mellemøsten og den tredje verden, hvor mange lande var plaget af krige og borgerkrige. Herefter begyndte indvandrerdebatten at rasere i den offentlige debat og i dansk politik. Indvandrerpolitikken og debatten er med årene blevet strammere og tonen hårdere. Der bliver så ofte diskuteret om og omkring indvandrerne og flygtningene, men det er sjældent deres stemmer, som bliver hørt.

Der bliver ydermere også diskuteret indvandrerkvinder. Deres tørklæder, deres sprog, deres plads på arbejdsmarkedet eller mangel på samme. Men hvad har disse mennesker, disse kvinder egentlig gennemlevet, og hvad er deres tanker, drømme, følelser, håb og frygt i alt det her. Både til det de har efterladt, og til det de er kommet til.

Det skildrer bogen ”Joy Ranya Sana Shadman Mariam – Fem kvinders fortællinger” om. Fra henholdsvis Uganda, Syrien, Marokko, Irak og Libanon er kvinderne kommet hertil som voksne med et levet liv bag sig. De forlod alt det de kendte til for kærligheden. Bogen giver indblik i kvindernes liv før og efter immigrationen til Danmark. Om opbruddet til en fremmed verden, tabet af det kendte, kultursammenstød og om hvordan, håb og drømme kan frigøres i mødet med det ukendte.Her er et uddrag fra bogen, hvor Shadman fortæller om sin berømte far, som hun ikke selv fik mulighed for at kende:

"Selvom min far levede et kort liv - han blev kun 40 år, da han blev henrettet - nåede han at få otte børn. Jeg var det sidste barn, han fik. Min mor var gravid med mig, da min far blev fængslet. Jeg kan ikke huske ham... Jeg har set ham to gange, da jeg var meget lille. Han sad i fængsel i fire år, indtil han blev henrettet, da jeg var tre. Min far var et meget elsket menneske. Han var politiker og kæmpede for frihed, for den kurdiske sag og menneskerettigheder. Han var uddannet jurist og en meget berømt advokat.

Han blev henrettet sammen med 27 andre. 27 personer, som havde haft stor indflydelse og betydning for kurderne. det var ikke kun min far vi mistede"

Commenti


Seneste nyt
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page